Zbawienny chleb pokrzywowy.

4917-lrkDuyEXWa9Hc6pXzMf4Czasem należy zacząć od podstaw. Zdecydowaliśmy, że tym razem nie będziemy skupiać się na składnikach które kładziemy na kanapce, ale pójdziemy krok dalej.. Jeśli tak jak my, lubicie w swoim jadłospisie wprowadzać nowości, to zdecydowanie polecamy chleb pokrzywowy. Pokrzywę zna chyba każdy. Wszyscy od dziecka wiemy, że pokrzywa jest bardzo zdrowa. Oczyszcza i odmładza organizm. Pomaga w leczeniu anemii i poprawia naszą odporność, a obecna pora roku wymaga od nas wysokiej odporności. W pokrzywie znajdziemy również witaminy z grupy B, C oraz K.


Pokrzywa zawiera sole mineralne (przede wszystkim sole wapnia i potasu), karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne (krzemowy i mrówkowy), chlorofil, serotoninę, histaminę, witaminy A, C, B2, K, garbniki, kwas pantotenowy, olejek eteryczny, acetylocholinę.

W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.

Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach i drogocenne składniki 🙂