Zawsze miękkie pierniczki
Dzięki temu przepisowi przygotujesz pierniczki szybko i bardzo łatwo. Wystarczy chwila wolnego czasu, kilka podstawowych składników oraz pyszny lukier lub czekolada, aby zrobić słodkie przysmaki na święta Bożego Narodzenia. Po upieczeniu, polukrowane pierniczki warto udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub kolorowymi posypkami, by nadać im jeszcze piękniejszych kolorów.
Chcesz zawiesić pierniki jako ozdoby na choince? Zrób dziurki w jeszcze ciepłych piernikach, np słomką, a po wystygnięciu przewiąż ozdobnym sznurkiem. Pierniki wykorzystasz także jako prezent – świątecznie zapakowane, pięknie przystrojone pierniczki ucieszą każdego.
Składniki na jedną porcję (warto od razu wyrobić ciasto na minimum 2 porcje, zwiększając odpowiednio ilość podanych składników):
- 0,5 kg mąki
- 120g cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy do pierników (można dodać więcej, wg uznania)
- 1/2 szklanki miodu
- odrobina soli
Przygotowanie pierniczków
Miód należy delikatnie rozgrzać, a masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiej i dodaj pozostałe suche składniki. Powoli połącz mąkę z jajkami, masłem i miodem. Ciasto wyrabiaj, aż będzie odchodzić od naczynia i rąk. Jeśli masa jest zbyt kleista, można dosypać niewielką ilość mąki.
Gotowe ciasto podziel na kilka porcji, każde z nich rozwałkuj na placek o grubości ok 5-10 mm. Pierniczki jeszcze urosną, więc grubość można dostosować do upodobań. Foremkami wytnij pierniczki i ułóż na delikatnie obsypanej mąką blaszce do pieczenia. Pierniczki należy piec w temperaturze 150 stopni przez około 7-12 minut. Sprawdzaj jednak stopień wypieczenia pierników. Po 7 minutach możesz otworzyć piec, wyjąć jedną sztukę i sprawdzić, czy jest wypieczona w środku. Jeśli tak, wyjmij wszystkie. Pierniczków nie należy przeciągać, trzymane w piekarniku za długo – szybko stwardnieją. Jeśli lubisz naprawdę miękkie pierniczki, schowaj je do puszek lub pudełek razem z małymi kawałkami jabłka lub obranych skórek. Możesz przechowywać je tak nawet po polukrowaniu, zmieniając co jakiś czas kawałki jabłka na świeże. Życzymy pysznych świąt.