Porady i tipy – Ciasta i słodkości, cz. 1

Zebraliśmy kilka porad i ciekawostek dotyczących pieczenia i przyrządzanych na co dzień słodkości. Tipy z pewnością ułatwią pracę w kuchni oraz podpowiedzą, jak poradzić sobie w nagłych sytuacjach.

Może nawet znajdzie się wśród nich wskazówka, dlaczego do tej pory któraś z potraw nie wychodziła tak jak powinna.

  • Jeśli zabraknie Ci bułki tartej do posypania tortownicy, zastąp ją zastąpić wiórkami kokosowymi, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami.
  • Smarując formę do ciasta użyj papierków po margarynie lub maśle, unikniesz w ten sposób ubrudzenia rąk
  • Aby biszkopt był puszysty i delikatny, składniki do jego przyrządzenia powinny nabrać temperatury pokojowej, nie używaj produktów wyciągniętych prosto z lodówki
  • Aby spód ciasta (np. tarty) nie wyrósł za bardzo przed podpiekaniem go w piecu obłóż go papierem do pieczenia, na papier wysyp ziarna grochu lub fasoli
  • Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, wbij w nie drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli ciasto nie przykleja się do niego, wypiek jest gotowy
  • Jeśli pieczesz w foli aluminiowej produkt zawiń matową stroną do wewnątrz
  • Jeśli chcesz podtrzymać folią aluminiową ciepło potrawy – zawiń folię błyszczącą stroną do wewnątrz
  • Aby budyń nie przypalił się podczas gotowania, wysmaruj dno naczynia masłem
  • Aby naleśniki były pulchne – dodaj do nich gazowanej wody i odrobinę proszku do pieczenia
  • Karmel zachowa swoją płynną konsystencję na dłużej, jeśli pod koniec podgrzewania dodamy do niego łyżeczkę wody lub soku z cytryny
  • Pianę z białek ubijesz sprawniej dodając do nich szczyptę soli