Wielkanocne dania z jajami!

drozdzowka_z_jajkiem_pieczen_rzymska_204881Jaja, wszędzie jaja! Każda z nas zastanawia się, czym ugościć rodzinę podczas Świąt Wielkanocnych i co zrobić, by zaskoczyć najbliższych przy stole. Tradycyjne składniki w nowej odsłonie będą nieocenionym pomocnikiem. Co powiecie na naleśniki z jajkami na twardo? Sam naleśnik bywa dość suchy, podobnie jak nasz główny bohater, czyli jajo. Warto więc dodać do nich odrobinę sosu, pomidorów lub sera, który delikatnie stopi się pod działaniem ciepła pozostałych składników.


00010TK44O4H31XK-C116-F4Jaskółcze gniazdo to nasze ulubione danie z jajkiem na twardo, ponieważ można je modyfikować na wiele sposobów oraz używać różnego rodzaju mięs. Można użyć piersi kurczaka, cielęciny, spotkaliśmy się także z wersją z cienko rozbitego mięsa wołowego lub mielonego mięsa wieprzowego. Poniżej krótki opis dwóch wariacji gniazda jaskółczego – wybierzcie ulubioną wersję i do dzieła!

: )

Jaskółcze gniazdo z mięsem cielęcym

  • Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem pokrój w poprzek włókien na 4 plastry.
  • Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę rozbij, tłuczkiem lub tępą stroną noża.
  • Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło.
  • Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp posiekaną natką.
  • Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek. Obrane jajka ułóż na brzegach kotletów, zwiń.
  • Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż przygotowane jaskółcze gniazda, obracając drewnianą łyżką zrumień ze wszystkich stron.
  • Na patelnię wlej białe wino, zmniejsz płomień i duś mięso pod przykryciem jeszcze około 5-6 minut, aby doszło w środku.

Jaskółcze gniazdo z mięsem mielonym

  • Przygotuj mięso, tak jak na kotlety mielone: połącz je z drobno posiekaną cebulą, dodaj do niego surowe jajko, bułkę tartą i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Wszystko razem starannie wymieszaj.
  • 5 jajek ugotuj na twardo. Następnie schłodź je i obierz ze skorupek. Obrane jajka opłucz i lekko osusz, a następnie starannie obłóż przygotowanym mięsem mielonym.
  • Na patelni mocno rozgrzej olej (wlej go sporo, ponieważ jajka należy smażyć w głębokim tłuszczu). Usmaż „jaskółcze gniazda” tak, aby mięso nabrało ładnego złotego koloru. Gotowe jajka przekrój wzdłuż na połowy i ułóż na talerzach. Dowolnie udekoruj, najlepiej świeżą zieleniną.

Sprawdź także przepis na pasztet z jakami na twardo w dziale PRZEPISY.