Makaron smaczny jak u mamy.

makaron_domowyPonoć to co najprostrze, jest dla nas najlepsze. Z czym kojarzy Wam się makaron domowy? Pewnie wielu z Was odpowie, że z domem rodzinnym, dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W kulinarnych historiach każdego z nas zawsze znajduje się przepis na makaron domowy. Prawidłowo przygotowany jest żółciutki, po ugotowaniu miękki, i sprężysty. Makaron domowy może być dodatkiem nie tylko do rosołu. Wyśmienicie skomponuje się z różnego rodzaju sosami, pulpetami mięsnymi lub zupami warzywnymi. Przedstawiamy Wam sprawdzony przepis na pyszny, domowy, jajeczny makaron. Jesteśmy wiecznie zabiegani, ale nie zapominajmy o nim – makaron może być idealną bazą do wielu nieskomplikowanych i szybkich w przygotowaniu dań.

Potrzebujemy tylko kilka składników:

  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Jak go przygotować?

Mąkę należy przesiać, utworzyć kopczyk. Zrobić w nim wgłębienie. Do dziurki wlać żółtka i jajka oraz sól. Zagarniać mąkę do środka najpierw nożem, potem palcami. Wyrabiać ciasto. Makaron domowy, ten najlepszy powstanie tylko z gładkiego, dobrze wygniecionego, jednolitego ciasta bez grudek i smug. Musi ono być nieco twarde i samo odchodzić od rąk i deski.

Wyrobione ciasto na makaron domowy (przepis mówi o około 10 minutach gniecenia) należy przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu wałkować z ciasta bardzo cienkie placki. Zostawić je na jakiś czas do przeschnięcia.

Zwijać w rulony i kroić na nitki albo na inny pożądany kształt. Pokrojony makaron domowy powinien znów nieco przeschnąć.

Gotować makaron domowy (przepis zaleca lekko posolić wodę) we wrzącej wodzie do miękkości. Do wody dodać trochę tłuszczu, np. oliwy czy masła, co zapobiegnie sklejaniu się.

Makaron domowy przecedzić, przelać chłodną wodą (hartowanie).

Podany tu przepis na makaron domowy to przepis bazowy, z którym można eksperymentować. Do ciasta można np. wgnieść zblanszowany świeży szpinak. Nasz makaron domowy uzyska wówczas świeży, zielony kolor!!! Jeśli zależy nam na prawdziwie włoskim smaku, do ciasta dodajmy 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek extra vergine. Wzbogaci smak, a do tego makaron nie będzie się kleił. Smacznego  : )