Zdrowie w tabliczce czekolady.

amos_14_150_darkchocolate-940x626Od wieków opinie o czekoladzie zataczają koło. Nowoczesne poglądy uważają czekoladę za smaczną, ale niezdrową formę przyjemności i zezwalają na jej spożywanie tylko sporadycznie. Jednak większość osób dbających o zdrowie już wie, że ciemna czekolada, pozbawiona niezdrowych dodatków cukierniczych, posiada imponujące właściwości zdrowotne. Zdajemy sobie sprawę z tego, że większość batonów i czekoladek oferowanych przez sklepy nie jest tym, czego szukamy. Są to produkty przepełnione wysoko rafinowanym białym cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, tłuszczami mleka i olejami, czyli tak naprawdę składnikami, które nie tylko wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie i tuczą, ale także niszczą odżywcze substancje zawarte w kakao.


Starożytni Mezoamerykanie wiedzieli już wieki temu, że czekolada może być dla nas bardzo zdrowa pod warukniem, że będziemy pamiętać o jej najważniejszym składniku, którym jest czyste kakao pochodzące z ziaren rośliny kakaowca. Wyroby czekoladowe z najwyższym poziomem korzystnych dla nas polifenoli i procyjanidyny, powinny zawierać co najmniej 70 procent czystego kakao w proszku. Oznacza to, że nawet czekolada „mleczna”, która zawiera większy procent śmietany lub mleka, ale jednocześnie więcej czystego kakao, jest dla nas korzystna.

W dbałości o zdrowie i smukły wygląd należy szukać przede wszystkim ciemnej czekolady, która:

  • nie była alkalizowana ani prażona,
  • kakao zostało wysuszone i na zimno tłoczone, a nie tłoczone i palone,
  • składa się z co najmniej 70 procent czystego kakao,
  • zawiera masło kakaowe, a nie tłuszcz z mleka lub olejów uwodornionych,
  • zawiera naturalne, o niskiej glikemii substancje słodzące, takie jak surowy wykrystalizowany sok trzciny cukrowej, cukier z kwiatów palmy kokosowej, a nie rafinowany cukier z buraka.

Gorzka czekolada działa antynowotworowo, chroni pamięć i opóźnia starzenie, obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu nawet o 40 proc. Jej korzystny wpływ na zdrowie jest potwierdzony naukowo. Australijskie badania potwierdziły, że żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się tych chorób u pacjentów wysokiego ryzyka, trzeba jeść czekoladę przez 10 lat. W opinii niektórych naukowców zjedzenie 1-2 tabliczek gorzkiej czekolady tygodniowo skutecznie uchroni nas przed udarem mózgu. Nasza bohaterka ma jeszcze jedno korzystne działanie – przez spowolnienie trawienia i wywołanie uczucia sytości może pomóc schudnąć. Dzięki niej później odczuwamy głód i zjemy o 15 proc. kalorii mniej.

Ciemna czekolada jest najlepiej skoncentrowanym źródłem energii. Zjedzenie kawałka ciemnej czekolady natychmiast daje siłę i większa wytrzymałość. A poza tym pomaga usunąć stres i napięcie, co też przekłada się na dobrą energię i lepsze samopoczucie.

fot. shutterstock.com