Pasta jajeczna o poranku.

pasta_jajecznaBrakuje pomysłu na jutrzejsze śniadanie? Może warto zastanowić się, czym posmarować kanapkę zanim położymy na niej klasyczny plasterek wędliny i czym tę wędlinę zastąpić? Oto zestawienie najpopularniejszych „smarowideł” i ich kaloryczności w 100 g. Smalec to aż 750 kcal – zdecydowanie odpada (dla wielu osób także ze względów smakowych). Niewiele lepsze jest masło – 700-800 kcal w 100g produktu. Uwielbiany majonez – 500-700 kcal – ciągle za dużo. Na końcu popularna margaryna do kanapek – 300-500 kcal w 100g – trochę lepiej, pamiętajmy jednak, że masło jest zdrowsze. Może nasz dylemat rozwiąże po prostu… chrzan, biały serek albo pasta jajeczna? To zaledwie 150 kcal w 100 g.


Podzielimy się naszym ulubionym przepisem na pastę jajeczną:

  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 3-4 rzodkiewki pokrojone w cieniutkie słupki
  • garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego (lub majonezu)
  • 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon, Sarepska)
  • pokrojony w kostkę kawałek szynki / można także dodać starty żółty ser
  • sól i świeżo mielony pieprz

Pastę jajeczną można przygotować nawet gdy lodówka świeci pustkami – zawsze znajdą się jajka, majonez, kawałek sera lub szynki, trochę zieleniny i jogurt. Jeśli macie problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi część żółtek można pominąć – pasta jajeczna będzie zdrowsza i mniej kaloryczna. Do dzieła  : )