Zbawienny chleb pokrzywowy.
Czasem należy zacząć od podstaw. Zdecydowaliśmy, że tym razem nie będziemy skupiać się na składnikach które kładziemy na kanapce, ale pójdziemy krok dalej.. Jeśli tak jak my, lubicie w swoim jadłospisie wprowadzać nowości, to zdecydowanie polecamy chleb pokrzywowy. Pokrzywę zna chyba każdy. Wszyscy od dziecka wiemy, że pokrzywa jest bardzo zdrowa. Oczyszcza i odmładza organizm. Pomaga w leczeniu anemii i poprawia naszą odporność, a obecna pora roku wymaga od nas wysokiej odporności. W pokrzywie znajdziemy również witaminy z grupy B, C oraz K.
W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach i drogocenne składniki 🙂