Świeże pieczywo z supermarketu

„Ciepłe, czekające na Ciebie od razu po wyjęciu z pieca, chrupiące i smaczne”. O czym mowa? O pieczywie dostępnym w hipermarketach, które co dzień, atrakcyjnie oświetlone na specjalnych, sklepowych regałach, kusi nas pięknym wyglądem i zapachem. Czy zdarzyło Ci się, że ciepłe kajzerki, które mimochodem włożyłeś do koszyka, po powrocie do domu nie wyglądały już tak świeżo i smakowicie? A może zastanawiałeś się, z jakich powodów wypieki z supermarketów są tańsze od tych kupowanych w piekarni?

Największe sieci sklepów codziennie przekonują w reklamach o najwyższej jakości i różnorodności dostępnego asortymentu. Na wyciągnięcie ręki mamy uwielbiane przez większość polaków pieczywo tradycyjne, wyśmienite pieczywo francuskie, popularne fitness, a także „zdrowe” przekąski. Nigdzie jednak nie dopatrujemy się informacji o tym, że oferowane nam pieczywo pochodzi z ciast mrożonych. Najwyraźniej producenci uznają, że konsument taki jak ja, czy Ty, nie musi wiedzieć, czym różni się tradycyjna technologia wypieku pieczywa w piekarniach rzemieślniczych, od technologii stosowanych w fabrykach ciast mrożonych, odpiekanych następnie w supermarketach.

Spora grupa dużych producentów tłumaczy się „Przecież każdy z nas mrozi czasem ciasto, np. do pierogów lub kruche.. nie widzimy w tym nic złego”. Jest jednak pewna różnica.

bakery-773653_960_720

W wypiekach z ciasta głęboko mrożonego znajduje się grupa substancji mających gwarantować wygląd, smak i trwałość.

Zapomina się jednak o jakości, na której tak naprawdę najbardziej nam zależy. W pieczywie mrożonym, zamiast pożądanych, naturalnych składników znajdziemy mnóstwo sztucznych dodatków, m.in. propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który może wywołać reakcje alergiczne, problemy skórne i astmatyczne. Nagminnie stosowany jest także karmel, który ma gwarantować atrakcyjny, ciemny wygląd pieczywa, tak aby przypominał zdrowe pieczywo razowe. Według zgodnej opinii wielu ekspertów pieczywo wyrabiane z ciasta mrożonego nadaje się do konsumpcji w tylko czasie 3-6 godz. po wypieku.

Pieczywa z supermarketów powinni unikać przede wszystkim alergicy, małe dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Znajdź alternatywę dla chleba z „pseudopiekarni” w supermarketach. Rozejrzyj się, kilka metrów dalej na pewno znajdziesz rzemieślniczą piekarnię oferującą prawdziwe, pyszne i zdrowe, tradycyjnie wypiekane pieczywo, pozbawione jakichkolwiek polepszaczy smaku i substancji przedłużających trwałość.

loaf-of-bread-388650_960_720