Sałatka na makaronie z czosnkiem i ananasem
Podzielimy się dziś przepisem, podpatrzonym gdzieś podczas rodzinnej uroczystości, który po drobnych zmianach gości u mnie przy każdej okazji. Sałatka idealna do kanapek, do gorących kiełbasek (zwłaszcza frankfuterków). Przygotowanie wymaga jedynie kilku składników i jest banalnie proste, należy jednak pamietać o odpowiedniej ilości czosnku, aby całość miała odpowiedni smak.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- kawałek sera, ok 30-40 dkg – niektojonego
- kawałek szynki, może być konserwowa, plaster ok 3 cm, ok 30-40 dkg
- makaron ryżowy (zwykły makaron w kształcie ryżu)
- ananas w puszce, w plastrach
- 3 duże ząbki czosnku
- kilka łyżeczek majonezu
- sól i pieprz do smaku
- do sałatki można dodać ogórka i kukurydzę ? wypróbujcie różne wersje : )
Samo przygotowanie jest naprawdę proste, należy jednak pamiętać, aby wędlinę, ser i makaron dodać do sałatki objętościowo w podobnych ilościach : )
Jak przygotować sałatkę:
- makaron gotujemy, z w międzyczasie kroimy ser i wędlinę na kosteczki o boku mniejszym niż 1 cm
- do sera i wędliny możemy już dodać kilka łyżeczek majonezu i wymieszać, by nie wysuszały się
- dodajemy pokrojonego podobnie ananasa, wcześniej odsączonego na ręcznikach papierowych
- dodajemy ugotowany i schłodzony zimną wodą makaron, uwaga makaron ryżowy gotuje się bardzo szybko, jeśli zdarzy Wam się minimalnie go rozgotować, nie martwcie się, przepłukany zimną wodą odrobinę stwardnieje i jego konsystencja będzie odpowiednia 🙂
- do całości dodajemy 3 spore ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Cała sztuka polega na tym, aby nie bać się ostrości czosnku, jeśli kosztujesz sałatkę i myślisz, że jest za ostra – właśnie wtedy ilość czosnku jest dobra. Przygotuj ją na kilka godzin przed spożyciem. Składniki przegryzą się ze sobą w lodówce, słodkość ananasa zaskakująco dobrze komponuje się z czosnkiem i pieprzem. Wyrazista w smaku smakuje idealnie z kanapkami lub wędliną, czy mięsem.