Sałatka na makaronie z czosnkiem i ananasem

sałatka+z+makaronem+ryżowym-2

Podzielimy się dziś przepisem, podpatrzonym gdzieś podczas rodzinnej uroczystości, który po drobnych zmianach gości u mnie przy każdej okazji. Sałatka idealna do kanapek, do gorących kiełbasek (zwłaszcza frankfuterków). Przygotowanie wymaga jedynie kilku składników i jest banalnie proste, należy jednak pamietać o odpowiedniej ilości czosnku, aby całość miała odpowiedni smak.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

  • kawałek sera, ok 30-40 dkg – niektojonego
  • kawałek szynki, może być konserwowa, plaster ok 3 cm, ok 30-40 dkg
  • makaron ryżowy (zwykły makaron w kształcie ryżu)
  • ananas w puszce, w plastrach
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kilka łyżeczek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • do sałatki można dodać ogórka i kukurydzę – wypróbujcie różne wersje : )

Samo przygotowanie jest naprawdę proste, należy jednak pamiętać, aby wędlinę, ser i makaron dodać do sałatki objętościowo w podobnych ilościach : )

Jak przygotować sałatkę:

  • makaron gotujemy, z w międzyczasie kroimy ser i wędlinę na kosteczki o boku mniejszym niż 1 cm
  • do sera i wędliny możemy już dodać kilka łyżeczek majonezu i wymieszać, by nie wysuszały się
  • dodajemy pokrojonego podobnie ananasa, wcześniej odsączonego na ręcznikach papierowych
  • dodajemy ugotowany i schłodzony zimną wodą makaron, uwaga makaron ryżowy gotuje się bardzo szybko, jeśli zdarzy Wam się minimalnie go rozgotować, nie martwcie się, przepłukany zimną wodą odrobinę stwardnieje i jego konsystencja będzie odpowiednia 🙂
  • do całości dodajemy 3 spore ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

Cała sztuka polega na tym, aby nie bać się ostrości czosnku, jeśli kosztujesz sałatkę i myślisz, że jest za ostra – właśnie wtedy ilość czosnku jest dobra. Przygotuj ją na kilka godzin przed spożyciem. Składniki przegryzą się ze sobą w lodówce, słodkość ananasa zaskakująco dobrze komponuje się z czosnkiem i pieprzem. Wyrazista w smaku smakuje idealnie z kanapkami lub wędliną, czy mięsem.