Poznaj zalety tortów śmietanowych

phoca_thumb_l_12_male

Szybko i prosto o zaletach tortów śmietanowych. Wiele cukierni ma je w swojej ofercie, ale często, zanim sam go nie spróbujesz, masz obawy, czy taki właśnie tort zamówić na nadchodzącą okazję? Poznaj główne zalety tortów śmietanowych.

  • Torty śmietanowe to doskonały sposób na wykorzystanie pysznych, świeżych owoców sezonowych, takich jak truskawki, maliny, borówki.
  • Słodkość śmietany doskonale komponuje się także z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie, gruszki, banany.
  • Zimą, gdy nie mamy możliwości użyć owoców z własnego ogródka, spokojnie możemy użyć truskawek mrożonych lub kupnych borówek amerykańskich. Nie trzeba obawiać się, że ich smak zdominuje tort. Kwaskowaty posmak owoców zostanie przełamany słodkością  kremu i całość prezentuje się przepysznie.
  • Tort śmietanowy smakuje nie tylko najmłodszym, także wyszukane podniebienia dorosłych będą nim zachwycone. Wielu dorosłych nie znosi tortów przesłodzonych kremami. Tort śmietanowy tylko pozornie jest bardzo słodki. Sprawdzisz to przy najbliższej okazji, gdy nikt nie odmówi dokładki.
  • W naturalnej śmietanie występuje o wiele mniej alergenów, niż w składnikach innych kremów cukierniczych – jeśli naszymi gośćmi są małe dzieci, unikniemy więc dodatkowego kłopotu w postaci alergii. Owoce uzupełniające tort także dobieramy wg własnych upodobań.
  • Tort śmietanowy jest o wiele delikatniejszy od tortu z kremami maślanymi. Spokojnie jednak przetransportujesz go do własnej lodówki, jeśli będzie uprzednio schłodzony.
  • Lekki tort nie powoduje uczucia ciężkości, goście będą więc zajadać się także innymi potrawami, które im zaserwujesz : )