Czego jeszcze nie wiemy o warzywach

Warzywa, te popularne i rzadziej spotykane w polskich kuchniach – niestety jadamy je niechętnie. Nie przepadamy za warzywami kojarząc je jedynie z niemowlęcymi papkami lub błędnie wydaje nam się, że wymagają pracochłonnego przygotowania. Nic bardziej mylnego.

Warzywa są smaczne, zawierają witaminy, minerały i drogocenny błonnik. Przyrządza się je bardzo łatwo i na ich bazie można przygotować wiele smacznych dań. Zgromadziliśmy kilka ciekawostek na temat warzyw. Dziś podzielimy sie nimi z Wami, zachęcając do przestrzegania prostych wskazówek podczas codziennego gotowania.

  • Świeżego ogórka zawsze obieramy od strony jasnej do ciemnej, w przeciwnym razie będzie miał gorzki posmak.
  • Palenie w przełyku po zjedzeniu papryczki chilli zniwelujemy kromką chleba. Nigdy nie popijajmy zimnej wody!
  • Brukselka będzie smaczniejsza i szybciej się ugotuje, jeśli jej zdrewniałe części natniemy na krzyż i ugotujemy ją w wodzie z odrobiną cukru i mleka.
  • Kiedy zamierzamy zamrozić kalafiora i chcemy, aby nie był po rozmrożeniu żółty, do wody dodajmy trochę kwasku cytrynowego.
  • Jeśli chcemy ugotować naprawdę smaczną fasolkę po bretońsku, należy gotować ją w wodzie, w której się moczyła przez noc i posolić dopiero pod koniec gotowania. Jeśli chcemy by była lepiej „strawna” gotujemy ją w świeżej wodzie.
  • Aby łatwo zdjąć skórkę z pomidora, należy naciąć go od spodu na krzyż. Zanurzyć w miseczce z wrzącą woda na pół minuty, a następnie zalać zimną wodą.
  • Podczas gotowania białej kapusty na gołąbki, do miejsca po wyciętym głąbie należy wlać łyżkę oleju, łatwiej będzie nam oddzielać podgotowane liście.
  • Jeśli chcemy złagodzić ostry smak cebuli lub pora, możemy posolić je na sicie i zostawić na 30 min. a następnie przelać ciepłą wodą. Można też pokrojone warzywa przelać wrzątkiem, co dodatkowo sprawi, że będą bardziej miękkie.
  • Aby pozbyć się goryczki charakterystycznej dla bakłażana należy pokroić go, obsypać solą i odstawić na 30 min. Następnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
  • Jeśli chcemy usunąć skórkę ze świeżej papryki, kroimy ją na porcje usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze. Przekładamy na sito i zalewamy zimną wodą. Skórka bez problemu odejdzie od miąższu.
  • Szczypiorek i dymkę najlepiej ciąć nożyczkami bezpośrednio na potrawę. Zachowamy ich kształt i cenne witaminy zawarte w soku.
  • Sałatę przed podaniem należy umyć i dobrze osuszyć, aby w sałatce nie „opadła”. Każdy rodzaj sałaty rwiemy w dłoniach, dzięki temu będzie nie tylko krucha, ale także zachowa cenne witaminy, które przy kontakcie z ostrzem noża ulegają zniszczeniu. Sałatki z dodatkiem sałat polewamy dressingiem tuż przed podaniem, sałata zachowa wtedy swoją kruchość.
  • Sałatkę ze świeżych warzyw należy solić tuż przed podaniem, gdyż posolone wcześniej, puszczając sok – miękną.
  • Jeśli kupujemy mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone. Jeśli tak się dzieje najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone  i zamrożone ponownie. Zawartość torebki powinna lekko przesypywać się przy poruszaniu.
  • Jeśli zależy nam na czasie i chcemy w szybki sposób ugotować ziemniaki, powinniśmy do gotującej się wody dodać łyżkę margaryny.
  • Aby zneutralizować zapach kalafiora podczas gotowania należy wrzucić do wody kilka gałązek świeżego koperku.
  • Warzywa (kalafior, brokuł, sałatę) należy myć w słonej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń i ewentualnych robaczków.
  • Z buraczków łatwiej zdejmiemy skórkę, jeśli ugotowane i odcedzone zalejemy zimną wodą.
  • Zielone warzywa nie stracą swojej barwy, gdy podczas gotowania do wody dodamy odrobinę cukru.
  • Cebula nie wypuści zielonych pędów, jeśli potrzymamy ją chwilę nad płomieniem świecy. Aby cebula była mniej ostra podczas krojenia, należy ją włożyć przed krojeniem na 15 min. do zamrażalnika. Krojenie cebuli: Cebulę przekrawamy na połówkę, każdą połówkę wzdłuż włókien ale nie do końca. Potem w poprzek włókien na kostkę, dzięki temu cebula nie będzie gorzka.
  • Aby kolba kukurydzy miała lepszy smak, do wody w której się gotuje wsypujemy odrobinę cukru i wlewamy kilka łyżek mleka.
  • Aby stare ziemniaki nabrały ciekawego smaku, do wody w której się gotują można dodać listki świeżej mięty. Pomarszczone ziemniaki odnowimy, poprzez włożenie ich na całą noc do garnka z zimną wodą. Takie ziemniaki można użyć do kopytek, klusek.
  • Aby ziemniaki miały ciekawszy smak – do wody, w której się gotują można wrzucić pół kostki rosołowej. Ziemniaki, które pod skórka mają zielonkawy kolor (solanina), można zużyć obierając je grubo, namoczyć przed ugotowaniem w wodzie, zalać czystą wodą (mała ilość) i posolić przed końcem gotowania.

Gotowi wprowadzić wskazówki w życie? 🙂