12 kwietnia – Dzień Czekolady

W tym roku Dzień Czekolady obchodzimy właśnie dziś – 12 kwietnia. Odkąd zdobyła swą popularność, czekolada jest niezmiennie uwielbiana na całym świecie. Już od ponad 200 lat spotykamy ją w coraz bardziej wymyślnych odsłonach. Nie są to już tylko ciasta, torty, lody i inne desery.

Czekolada obecna jest w pożywnych batonach w towarzystwie zbóż i orzechów, spotykamy czekoladowe piwo, mydło, możemy zafundować sobie serię czekoladowych masaży. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada w bardzo długo czekało na światowe odkrycie, prawdziwa czekolada oferuje nam cudowny smak i aromat, a także wiele zbawiennych właściwości.

Po czekoladę sięgamy głównie ze względu na jej doskonały smak, aby polepszyć sobie nastrój, rozkoszować się chwilą dla siebie. Jednak nastroju nie poprawia nam jej smak, ale przede wszystkim skład chemiczny. Na zbawienne działanie wpływ mają przede wszystkim: tryptofan, glukoza, kofeina, teobromina oraz jony magnezu zawarte właśnie w czekoladzie. Magiczny składnik – tryptofan, przekształcany jest w serotoninę w organizmie. Serotonina z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Zwiększany jest także poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pod wpływem czekolady zwiększany jest poziom endorfin, a więc hormonów szczęścia. Po spożyciu czekolady nastrój i samopoczucie poprawiają się, a wszystkie smutki, złe wspomnienia czy chwilowa depresja mijają.

phoca_thumb_l_14_male


Napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Kilkaset lat później, w Niemczech, powstała pierwsza tabliczka czekolady. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu.

Na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie – uwaga! – ponad 7 miliardów dolarów rocznie.

cupcakes-1285951_960_720