Czekoladowe medaliony z bakaliami

choc_med1_800x600Zdarza się, że w domu nieoczekiwanie pojawi się gromadka dzieci. Cóż, nie chcemy faszerować małych gości czekoladą prosto z opakowania. Jeśli już mamy zaserwować coś słodkiego – niech będzie to czekolada pełna orzechów i suszonych owoców. W słodkiej otoczce przemycimy mnóstwo wartości odżywczych i sporą dawkę energii na resztę dnia. Dodatkowo podglądanie Ciebie w kuchni sprawi maluchom niezłą frajdę, a na efekt końcowy wcale nie trzeba czekać długo. Do wykonania naszej czekolady możemy użyć dowolnych resztek czekolady, jakie akurat znajdują się w domu. U nas najczęściej używa się czekolady gorzkiej i białej. Gorzkiej – ponieważ jest zdrowa i białej – ponieważ nadaje całości przyjemnej słodkości. Najważniejsze, że czekoladę dekorujemy według własnych upodobań.


Do wykonania czekoladowych medalionów z bakaliami będziemy potrzebować:

  • ok 250 g czekolady gorzkiej (oczywiście można użyć innej)
  • ok 150 g różnych bakalii (siekanych orzechów i migdałów, rodzynek, suszonych owoców np. żurawiny, suszonych wiśni, moreli)

Czekoladę kruszymy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze kształtujemy medaliony z roztopionej czekolady. Na wierzch czekolady sypiemy bakalie. Nie wylewajmy od razu całej czekolady na papier. Róbmy tylko około 6 sztuk naraz, tak aby czekolada nie zdążyła zastygnąć. Wystudzoną masę wstawiamy do lodówki, by szybciej stężała.

Doskonałym pomysłem jest zapakowanie własnoręcznie wykonanej czekolady w przezroczyste pudełko i podarowanie komuś w prezencie. Prosty sposób na upominek od serca : )