Babeczki z bananami Ewy Wachowicz

cranberry-683913_640

Często nachodzi nas ochota na upieczenie czegoś smacznego, ale w lodówce brakuje odpowiednich składników. Myśl o konieczności wyjścia do sklepu w weekendowe popołudnie napawa nas niechęcią i obchodzimy się smakiem lub wyciągamy z szafki kolejną tabliczkę czekolady.

Mnie tez spotkała ostatnio taka sytuacja, ale w mig przypomniałam sobie prosty i nieskomplikowany przepis na babeczki z bananami Ewy Wachowicz. Praktycznie zawsze znajdziemy w domu składniki potrzebne do ich wykonania. Przepis tak banalny, że wydawać by się mogło, iż nic dobrego z niego nie wyjdzie. Ale jednak – spotkało mnie miłe zaskoczenie. Może babeczki nie wyrosły tak mocno jak w programie (dodałam bowiem 2 PŁASKIE łyżeczki proszku do pieczenia), ale w smaku są po prostu rewelacyjne. Ponad 20 sztuk zniknęło w przeciągu pierwszych 2 godzin. Ponieważ samo wykonanie jest banalnie proste, a czas łącznie z pieczeniem to około 40-50 minut – pokusiłam się o drugą partię. Część z nich od razu została porwana przez domowników, ale kilka udało się zachować na drugi dzień i zabrać jako przekąskę do pracy : ) Babeczki bardzo smakują dzieciom, tym bardziej, ze same mogą je udekorować owocami.

Jakie składniki są potrzebne:

  • Mąka pszenna – 350 gramów
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Jajko – 1 sztuka, najlepiej duże
  • Cukier – 0,5 szklanki (w innym przepisie jest 1 szklanka cukru, ale dla mnie to zdecydowanie za dużo, pół szklanki w zupełności wystarcza)
  • Olej z pestek winogron lub zwykły – 0,5 szklanki
  • Mleko – 250 mililitrów
  • Opakowanie cukru waniliowego – 1 sztuka
  • Banany – 3-4 sztuki – nadają słodkości, sprawiają, że babeczki są wilgotne i pysznie smakują
  • Cukier puder – można użyć do posypania po upieczeniu
  • Dodatkowo dowolne inne owoce do położenia w niewielkiej ilości na górze babeczki

Jak wykonujemy nasze genialne babeczki?

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  • Wbijamy jajko.
  • Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko i olej.
  • Miksujemy na gładką masę.
  • Banany obieramy i kroimy w ok 1 cm kostkę, odrzucając końcówki.
  • Dodajemy banany do masy i mieszamy łyżką.
  • Papilotki na muffinki wypełniamy do 2/3 wysokości.
  • Na wierzch możemy położyć dodatkowe owoce – po 1 malinie, truskawce lub kilka borówek.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

Smacznego : ) Pamiętajcie – muffinki sprawdzą się idealne jako przekąska zabrane do pracy lub na wycieczkę.