Poprawne roztapianie czekolady – czy wiesz jak?

chocolate-170446_640Jeśli lubicie piec i gotować, kochacie przyrządzać ciasta i desery dla bliskich lub zawodowo pracujecie w kuchni, to umiejętność prawidłowego roztapiania czekolady jest tym, co na pewno powinniście opanować. Nie jest to absolutnie trudna sztuka. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Czekoladę należy roztapiać delikatnie, aby się nie zwarzyła. Nie stawiamy jej także w naczyniu bezpośrednio na palniku, wtedy z pewnością się przypali.

Wszyscy wiemy, że dobrej jakości czekolada idealnie rozpuszcza się w ustach i dłoniach – taką samą, idealnie gładką teksturę uzyskamy stosując najpopularniejszą forme roztapiania czekolady, mianowicie kąpiel wodną.


Kąpiel wodna polega na umieszczeniu czekolady w naczyniu (miseczce) tuż nad wrzącą wodą i powolne roztapianie jej ciepłem pary wodnej.

  • pamiętajmy, aby używać czekolady najwyższej jakości, najczęściej deser przygotowujemy dla najbliższych lub gości, a czekolada gorszej jakości może popsuć smakiem najlepiej przyżądzony deser, możemy także mieć problem z jej jednolitym rozpuszczeniem,
  • roztapiać możemy w szklanej lub metalowej miseczce umieszczonej bezpośrednio nad naczyniem z lekko wrzącą wodą, pozwólmy czekoladzie roztapiać się powoli,
  • nie przyspieszajmy procesu podkręcaniem palnika, ani nie zanurzajmy miseczki w gorącej wodzie, naczynie z czekoladą absolutnir nie może dotykać wrzącej wody,
  • roztapianą czekoladę mieszamy rzadko, pozwalając by sama się roztopiła,
  • czekolada roztapiana zbyt szybko może się rozwarstwić lub przypalić,
  • najbardziej równomiernie roztopi się czekolada połamana nadrobne kawałki lub w postaci wiórek/drobinek czekoladowych,
  • naczynie do którego wkłądamy czekoladę powinno być czyste i suche, także podczas roztapiania należy uważać, by do czekolady nie dostały się krople wody, np. z łyżki, którą mieszamy czekoladę,
  • czekoldę białą także możemy rozpuszczać, jednak z większa ostrożnością, ponieważ najszybciej się przypala,
  • rodzaje czekolady możemy łączyć, należy wtedy jednak pamiętać, że lepiej jest zakupić tabliczki jednej marki.
Jeśli w przepisie, który wykonujemy czytamy, że czekoladę nalezy topić wraz z dodatkami, np. masłem, śmietaną, tłuszczem kokosowym), to pamiętajcie, aby wszystkie składniki umieścić w naczyniu razem, już od samego początku procesu. Wszystkie dodatkowe składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Życzymy tylko najsmaczniejszych wypieków : )