Jak zamrażać chleb?

Gdy w domu pojawia się nadmiar pieczywa, z powodzeniem możesz go zamrozić. Sposób ten zastosujesz także w czasie świąt, gdy dostęp do świeżego pieczywa jest ograniczony, a codziennie masz ochotę rozkoszować się świeżym chlebem.

Zwykle przechowujemy pieczywo w temperaturze pokojowej. Jak więc je zamrozić?

Kupujemy pieczywo świeże, najlepiej jeśli byłoby jeszcze ciepłe. Zanim dotrzemy do domu, pieczywo zdąży wystygnąć, a my spokojnie możemy zabrać się za zamrażanie. W pierwszej kolejności dzielimy pieczywo na kromki lub dzienne porcje, tak aby nie rozmrażać całych zapasów, ale wyciągać z zamrażarki określoną ilość. Tak podzielone pieczywo pakujemy do foliowych opakowań. Bułki i chleb możesz włożyć do zwykłej jednorazowej reklamówki, zawiązując je na supeł. Chleb przeznaczony do zamrożenia możesz owinąć folią aluminiową. Pojedyncze kromki chleba możesz przechowywać w zamrażarce nawet do pięciu miesięcy.


bread-and-butter-1331447_960_720


JAK ROZMRAŻAĆ?

Pieczywo najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej lub w lodówce. W temperaturze pokojowej niewielkie bułki rozmrażają się na ogół około trzydziestu minut, chleb potrzebuje kilku godzin.

Podczas wolnego rozmrażania pieczywa, warto owinąć porcję papierowym ręcznikiem przeznaczonym do kontaktu z żywnością, który wchłonie nadmiar wilgoci.

Jeśli odwiedzą nas nieoczekiwani goście, proces przyspieszy kilka minut w piekarniku. Absolutnie nie należy rozmrażać chleba, ani bułek w kuchence mikrofalowej – pieczywo może stać się gumowate, niesmaczne i nie rozmrozi się równomiernie.

Najlepiej znosi mrożenie chleb na zakwasie lub z niewielkim dodatkiem drożdży – chleby pieczone wyłącznie na drożdżach po rozmrożeniu często kruszą się i bywają niesmaczne.