Chleb Orkiszowy

Coraz częściej pojawiający się w piekarniach chleb orkiszowy, wypiekany jest na bazie jednego z najstarszych zbóż chlebowych. Orkisz, zwany także szpelcem, jest rodzajem pszenicy, uprawianym już w okresie starożytności. Gladiatorzy rzymscy, uczestnicy igrzysk i wojownicy germańscy spożywali go w różnych postaciach, aby zwiększyć witalność i dodać sobie sił. Z biegiem czasu orkisz coraz częściej zastępowano pszenicą zwyczajną i żytem, które okazało się łatwiejsze w uprawie i zapewniało rolnikom większe zbiory. W ostatnich latach jednak sięgamy po pieczywo orkiszowe coraz częściej.

ZBAWIENNE DZIAŁANIE ORKISZU

Łuski ziarna orkiszu posiadają dużo błonnika. Orkisz zawiera od 13 do 17 proc. białka, co stanowi większą jego ilość niż w ziarnach pszenicy zwyczajnej. To samo dotyczy zawartości selenu, cynku, miedzi, żelaza i witamin A, E i D oraz kwasu tłuszczowego, jakim jest cenny dla organizmu ludzkiego, niezbędny składnik żywności – kwas linolenowy.

Przetwory orkiszowe, jest nie tylko zdrowe i łatwe w trawieniu. Przypisuje mu się także właściwości lecznicze. Orkisz zapobiega chorobom nowotworowym i wspomaga ich leczenie. Jedzenie orkiszu zwiększa odporność organizmu na różne schorzenia i usuwa z organizmu człowieka toksyny. Obniża poziom cholesterolu i zapobiega kamicy żółciowej. Stałe spożywanie pieczywa i innych orkiszowych przetworów spożywczych regeneruje organizm. Produkty orkiszowe zalecane są pacjentom szpitali, wcześniakom oraz dzieciom z obniżaną odpornością.

Badania kliniczne przeprowadzone w ubiegłym stuleciu w Niemczech wykazały, że spożywanie trzy razy dziennie orkiszu leczy m. in. otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, choroby Alzhaimera i Parkinsona, anginę i reumatyzm. Jest doskonały dla osób osłabionych i wyczerpanych z różnych powodów.

Do tego pszenica żyta, jęczmień i owies zawierają więcej  glutenu niż orkisz.

ORZECHOWY SMAK

Obecnie na rynku znajdziemy wiele produktów orkiszowych: chleb orkiszowy, otręby z ziarna orkiszowego, ziarno orkiszowe prażone, kawę orkiszową, płatki orkiszowe, makarony, mąki orkiszowe, w tym razową, kaszę, ciastka, a nawet piwo. Pyszna kawa orkiszowa ułatwia trawienie, ma działanie delikatnie przeczyszczające i przeciwalergiczne. Piwo orkiszowe wzmacnia organizm, a w smaku porównywalne jest z tradycyjnym piwem jasnym. Diabetycy, w konsultacji z lekarzem, spożywając ziarna orkiszu mogą zmniejszyć pobieraną dawkę insuliny. Wyroby orkiszowe przyspieszają przemianę materii. Ciasto wyrobione z tej mąki dobrze się wypieka, a miękisz nie kruszy, kiedy kroimy bochenek. W smaku przypomina orzech.

W wypiekaniu pieczywa orkiszowego specjalizują się piekarnie w Niemczech i Austrii. W Polsce coraz więcej firm piekarskich oferuje pyszne i zdrowe pieczywo orkiszowe.