Szybkie i zdrowe śniadanie – grahamka z jajkiem i pieczywo z łososiem
Nowy rok witamy drugim już artykułem z serii ?Szybkie i zdrowe śniadanie?
Wszyscy wiemy, jak łatwo zapomnieć o śniadaniu, nie raz mamy ochotę zrezygnować z najważniejszego posiłku w ciągu dnia, ale to jest najgorsze, co możemy zrobić. Ucierpi na tym nasza sylwetka, a co gorsze – przede wszystkim samopoczucie. Poniżej dwie banalnie proste propozycje, jedna dla osób odchudzających się, druga dla zabieganych, którzy obiad zjadają zwykle późnym popołudniem.
Jeśli się odchudzasz…
Nie rezygnuj z jajek! Niech będą często obecne w Twojej diecie. Jajka są nie tylko zdrowe, ale zawierają także sporo pełnowartościowego białka, co sprawia, że sycą na długo. Śniadanie, w skład którego wchodzi jajko sprawi, że jeszcze długo po jego zjedzeniu nie odczujesz głodu, a to oznacza, że w pozostałej części dnia zjemy mniej. Jajko zjedz z grahamką – to proste, ale pyszne śniadanie dla wszystkich, którzy wiecznie gdzieś się spieszą. Jajko wrzucisz do garnka i ugotujesz podczas porannej toalety.
- Jajka hamują apetyt. Oczywiście zawierają sporo tłuszczu, jednak w ich składzie znajdują się także fosfolipidy (lecytyna), które wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu oraz pełnowartościowe białko, o którym wspominaliśmy, pożądane w diecie odchudzającej, hamujące łaknienie, więc przede wszystkim zmniejszające chęć na podjadanie między posiłkami.
- Jakie jeść, na twardo czy miękko? Najlepiej spożywać jajko ugotowane na miękko, czyli ugotowane tak, aby żółtko było lekko płynne. Istotne jest także to, w jakim otoczeniu podajemy jajko. Tłusty boczek i majonez, posmarowana margaryną bagietka lub sok owocowy nie są najlepszymi kompanami w procesie odchudzania. Spożywając jajko sięgnij po kromkę razowego chleba lub porcję świeżych ważyw. Zamiast majonezu użyj sosu czosnkowego przyrządzonego na bazie lekkiego jogurtu i zdrowego czosnku.
Jeśli długo pracujesz i obiad zjadasz późno…
Niech w Twojej kuchni zawsze znajdzie się pełnoziarniste pieczywo i doskonałe do niego dodatki – twarożek, wędzony łosoś w plastrach, sałata, ogórek i szczypiorek. Drugie śniadanie skomponowane z takich składników, zabrane do pracy i zjedzone w około południa, jest nie tylko kolorowa, pyszna i apetyczna, ale przede wszystkim dostarcza cennego białka i błonnika. Po zjedzeniu takiego zestawu jeszcze długo będziesz czuł się najedzony, a Twój żołądek spokojnie dotrwa do późnego obiadu.
Specjaliści zgodnie głoszą, że łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Jego mięso jest bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, D i E oraz potas, jod, fosfor, fluor, selen i cynk.
- Łosoś to ryba tłusta, ale jego tłuszcz jest korzystny dla naszego organizmu. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wpływają one korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają dobry cholesterol HDL, wzmacniają naszą odporność, wpływają korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne i antynowotworowe oraz chronią wzrok.
Czy wiecie już, jakie produkty włożycie do sklepowego koszyka myśląc o kolejnym śniadaniu?