Rozgrzewająca kawa, na zimowe dni.

kawa zimaKawa, poranny rytuał, nieodłączny element każdego poranka. Znacie to? Jeśli próbowaliście różnych rodzajów kawy, na pewno zauważyliście, że tradycyjnie gotowana kawa ma inny smak, aromat i działanie, niż kawa mielona z ekspresu, kapsułek, czy rozpuszczalna. Spróbujemy zachęcić Was dziś to sporządzenia rozgrzewającej wariacji kawy, z naszymi ulubionymi, idealnymi w porze zimowej przyprawami.

Wiele osób nie używa już cukru do słodzenia kawy, polecając miód. Czy słusznie? Tak, cukier może blokować pracę wątroby i osłabiać pobudzające działanie kawy. Jeśli zechcecie dodać miodu, pozwólcie kawie delikatnie przestygnąć. Miód dodany do wrzątku traci cenne właściwości.

Styczeń. Za oknem mroźno i wietrznie. Połowa dnia spędzona w chłodnym biurze, bez ruchu za biurkiem, dodatkowo wychładza nasz organizm. Ciągle czujemy, że jest nam zimno. Kawa z dodatkami pomaga przy osłabieniu, przemęczeniu i przeziębieniu, stymuluje pracę nerek, wspomaga metabolizm i najważniejsze – rozgrzewa.

Składniki do wykonania rozgrzewającej kawy:

  • 2 łyżeczki naturalnej zmielonej kawy (zaopatrzcie się w młynek, przekonacie się, że warto mielić kawę samodzielnie, dopiero wtedy poczujecie cały jej aromat)
  • szczypta imbiru (przyprawa, ewentualnie otarty)
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu (najlepiej rzepakowy lub wielokwiatowy)
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka prawdziwego kakao

coffee-102969_640

Jak przygotować napój:

  • zagotuj 1,5 szklanki wody
  • dodaj do wrzątku 2 łyżki kawy
  • dodaj cynamon i imbir
  • na końcu dodaj łyżkę kakao
  • gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut
  • odstaw kawę na kilka minut, aby fusy opadły
  • po chwili od ściągnięcia z ognia możesz dodać miód i wymieszać
  • rozgrzej się, wypijając filiżankę pysznej kawy

Inną wersję kawy można przygotować z dodatkiem chilli, cynamonu i kardamonu przyrządzając w taki sam sposób. Przygotowujesz kawę dla znajomych? Udekoruj wierzch kawy nitkami szafranu – całość będzie prezentować się oryginalnie.

Jeśli lubisz czuć w kawie mleko lub śmietankę, gotuj kawę z przyprawami w mniejszej ilości wody, a całość połącz z mlekiem na końcu. Całość można odrobinę zmiksować, dla otrzymania delikatnej pianki.