Lody domowej roboty
Wszyscy uwielbiamy lody. Nie znam osoby, która odmówiłaby poczęstunku tym przysmakiem. Może powodem tego jest ich niesamowity smak, a może także fakt, że mimo swej słodkości są w miarę lekkie i nie powodują uczucia ciężkości.
Nadają się właściwie na każdą okazję, od upalnych letnich dni, po przyjęcia i wizyty w gronie rodzinnym. Najpopularniejsze smaki – czekoladowe, owocowe, śmietankowe lub waniliowe możemy bardzo szybko przygotować sami. Mając wgląd w ich skład i sposób wykonania, będą nam smakować jeszcze bardziej. Samo przygotowanie lodów do mrożenia nie zajmie nam więcej niż 20 minut. Później należy tylko odczekać, aż zamarzną (ok 4 godz) i można się zajadać.
Składniki na najprostsze lody domowe to:
- 1 duża śmietana kremówka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- dodatki smakowe (wybrane owoce, kawa, sproszkowana wanilia lub kakao)
Kolejne kroki przygotowania lodów:
- Śmietanę należy ubić na sztywno.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka jaj, dodając żółtka i cukier – całość wykonujemy ostrożnie, aby nie zniszczyć piany.
- Przygotowaną masę z białek przelewamy powoli do kremówki i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem), aż powstanie gładka, pulchna masa.
- Całość wkładamy do zamrażarki w foremkach, opakowaniu lub zwykłej formie, z której później będziemy nabierać lody łyżką.
Do masy wykonanej wg przepisu możemy dodawać dowolne, dokładnie zmiksowane owoce. Należy pamiętać, że owoce po pierwsze nadają kwaskawy smak, więc lody należy odpowiednio dosłodzić, a po drugie – obciążą one masę i wydzielają wodę, nie należy więc dodawać ich zbyt wiele. Jeśli chodzi o owoce, najlepiej sprawdzają się truskawki i jagody. Innym smacznym dodatkiem smakowym może być kakao, kawa rozpuszczalna, sproszkowana wanilia, a na wierzch wiórki czekoladowe lub starte na tarce ciastko typu Knoppers (sprawdzone i pyszne) oraz uwielbiana bita śmietana. Smacznego : )