Co jemy w upalne dni?

Lato to idealny czas na odpoczynek, nabranie dystansu do otaczających nas obowiązków i pracy. Jednak nie tylko umysł chce odpoczywać. Organizm także. Nasz żołądek będzie wdzięczny, jeśli w gorącym, letnim okresie porzucimy ciężkostrawne dania, częściej sięgając po warzywa, owoce i lekkie napoje.

Czego wymaga od nas lato?

Tak samo, jak podczas innych pór roku dziennie powinniśmy spożywać minimum 4 posiłki. W ciepłe dni lata warto podzielić tradycyjne posiłki na jeszcze mniejsze porcje. Jedzmy często, ale mniej,  a uciekniemy od nieprzyjemnego uczucia ociężałości. Wiemy, że to trudne, ale najlepiej, jeśli ostatni posiłek zjemy minimum 4 godziny przed położeniem się spać.

Lato obfituje w zdrowe, pełne płynów uwielbiane przez nas owoce, takie jak malina, truskawka, arbuz, kalafior, młoda kapusta i wiele innych warzyw i owoców, które doskonale smakują spożywane samodzielnie lub delikatnie przetworzone na wiele sposobów. Warzywa i owoce maja niewiele kalorii, lecz swoją objętością skutecznie zapełnią żołądek i nasycą. Czym najlepiej zaspokoić pragnienie? Przede wszystkim wodą, mogą to być także rozcieńczone soki owocowe i słabe herbaty (biała, zielona, owocowa) z dodatkiem soków owocowych.

Czego unikać?

Unikamy napojów typu coca-cola, słodkich sztucznie barwionych oranżad, napojów energetyzujących i alkoholi. Bezpośrednio przed wyjściem na upał absolutnie unikajmy picia kawy! Poza innymi niekorzystnymi aspektami potęguje ona uczucie gorąca, podobnie jak dosładzane napoje gazowane działa moczopędnie i wypłukuje cenne minerały z organizmu.

Unikamy potraw ciężkostrawnych i zawierających dużo tłuszczu. Wzmagają one potliwość i dodatkowo męczą organizm. Ciepłe posiłki warto przygotować na parze. Latem warto oprzeć dietę na warzywach, rybach, chudym nabiale i mięsie drobiowym.

Lody i inne przekąski.

Nie rezygnujmy z lodów. Te bez tuczących dodatków (czekolada, sosy, karmel) są o wiele mniej kaloryczne niż inne szybkie przekąski, typu baton czy fast-food. W okresie letnim rozleniwiamy się, leżąc na plaży nie myślimy o samodzielnym przygotowaniu posiłku. Zamiast gotowych przekąsek sprzedawanych w pobliskiej budce sięgnijmy po owoce i warzywa. Dobrze sprawdzi się przygotowana wcześniej kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, z chudą wędliną, jajkiem lub twarożkiem i pomidorem.

 Zbawienne sałatki i zupy.

Gorąc na dworze i ciepło w domu – aż odechciewa nam się gotowania obiadu w ogrzewanej palnikami kuchni. Idealną alternatywą dla obiadu będzie sałatka przyrządzona na bazie świeżych warzyw z dodatkiem kurczaka, ryby lub ulubionego sera, a także sałatki owocowe. Prostym sposobem na obiad lub wczesną kolację będzie zupa-krem z warzyw lub chłodnik.