Bułki pszenne domowej roboty

butter-596296_640Czy jedliście kiedyś bułki pszenne domowej roboty? Teraz prawdziwe bułki pszenne można spotkać już tylko w dobrych piekarniach. Te kupione w sklepach sieciowych lub supermarketach nie mają nic wspólnego z bułkami, które pamiętamy z dzieciństwa.

Sklepowe kajzerki są pełne spulchniaczy, lekkie i blade. A my mamy chęć na tradycyjną bułkę z „przedziałkiem”, posmarowana masłem i dżemem lub z samą wędliną. To jest to, za czym tęsknimy. Podpowiadamy, jak łatwo można wykonać je we własnej kuchni.

Poniżej składniki potrzebne na 12 sporych bułek:

  • 800g mąki pszennej typ 650
  • ok 550-600 ml letniej wody
  • 16g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli morskiej

Jak je przygotować?

  • mąkę pszenna przesiewamy do dużej miski, w mące robimy wgłębienie i kruszymy do niego drożdże
  • wgłębienie zalewamy ok 3 łyżkami letniej (nie zimnej) wody i delikatnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut, aby spęczniały
  • dodajemy resztę składników – wodę i sól – następnie wyrabiamy ciasto
  • początkowo ciasto jest dość luźne, pod koniec jest gładkie i dobrze odstaje od miski i dłoni
  • pozostawiamy przykryte pod ściereczką do wyrośnięcia – na ok 1 godzinę
  • wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części
  • każdy kawałek ciasta formujemy w bułki, na uformowanych bułkach robimy głębokie nacięcia (przedziałki) za pomocą tępej strony noża
  • odstawiamy bułki jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia
  • pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni

Później nie pozostaje już nic, tylko odczekać, aż przestygną i można się zajadać tradycyjną pyszną bułką. Smak jak z dzieciństwa.

bulka1