Sugarcrafting – sztuka dekoracji tortów.

Sugarcrafting, nazywany także „stylem angielskim”, to sztuka artystycznego dekorowania tortów przy użyciu plastycznych, w pełni jadalnych, mas lukrowych i marcepanowych, dostępnych w szerokiej palecie barw i odcieni. Moda na artystyczne zdobienie tortów dotarła do nas ze Stanów Zjednoczonych, mimo iż w Polsce nadal raczkujemy w Sugarcraftingu, już da się zauważyć cukiernie przodujące w opisywanej technice, a sam trend staje się coraz bardziej popularny. Oczywiste jest to, że nie chcemy zostać w tyle za nowoczesnymi technikami cukierniczymi.

CO OZNACZA NAZWA SUGARCRAFTING?

Sugar – to cukier, lecz tutaj półproduktem jest masa lukrowa lub marcepanowa. Craft – to rękodzieło, rzemiosło. Otrzymujemy więc nazwę trendu polegającego na ręcznym tworzeniu dekoracji z cukru, a dokładnie z odpowiedniej masy cukrowej. Z masy plastycznej można stworzyć wszystko, co tylko jesteśmy sobie w stanie wyobrazić – od ulubionego bohatera, po pełną aranżację. Wszystkie elementy wykonane są ręcznie, z zachowaniem największej precyzji. Podczas zdobienia tortu artystycznego nie korzysta się z gotowych figurek, ani szablonów. Zamówiony na wyjątkową okazję tort jest jedyny w swoim rodzaju.

SUGARCRAFTING NA KAŻDĄ OKAZJĘ.

Każdy tort dopasowany jest indywidualnie do okazji i zainteresowań jubilata. Dekoracja opowiada o tym, kim jest, czym się interesuje lub gdzie pracuje. W humorystyczny sposób przedstawia osobę solenizanta lub jej otoczenie. Artystyczne torty firmowe zdobi się trójwymiarowym logo lub elementami charakterystycznymi dla danej branży. Metoda sugarcraftingu doskonale sprawdza się podczas tworzenia tortów dla najmłodszych. Bajkowe motywy wprawiają w zachwyt, a ulubione postaci są niczym wyjęte z bajki.

Możliwości jest niezliczenie wiele, a jedyne, co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia.


sugarcrafting