Na pobudzenie – zamiast kawy
Kochani, mamy poniedziałek więc temat jak najbardziej aktualny. Nie wyobrażamy sobie weekendowego poranka bez małej czarnej, nie mówiąc już o pozostałych dniach tygodnia, takich jak dziś. Poranek wręcz kusi, męczy i dręczy. Bez kawy nie rozpoczniemy pracy, czujemy się zmęczeni i ospali. Wiemy też, że zazwyczaj nie kończy się na jednej filiżance.
Kawą zapijamy uczucie głodu, gdy zapracowani nie znajdujemy chwili przerwy na spożycie posiłku. Słodka kawa z pianką króluje, gdy dopadnie nas nagła ochota na słodycze. Pomimo wszystkich właściwości, za które ją kochamy, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że kawa wypijana w dużych ilościach pozbawia nas cennych mikroelementów, wypłukując je z organizmu. Ponadto podwyższa poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu i powoduje zakwaszanie organizmu. Nie namawiamy Was do rezygnacji z picia kawy. My też uwielbiamy jej zapach o poranku. Istnieją jednak zdrowsze napoje, którymi można zastąpić kolejne filiżanki, zwykle wypijane w ciągu dnia. One także pomogą się skoncentrować, dodadzą energii i przyspieszą metabolizm.
Najpopularniejszym po kawie „pobudzaczem” organizmu jest na pewno zielona herbata. Wielu z nas piło ją już niejednokrotnie. Dostarcza sporo energii i zawiera dwa razy więcej kofeiny niż kawa. Uwaga: kawa doda nam energii, jeśli będziemy ją zaparzać 2-3 minut. Pijąc herbatę parzoną 5-8 minut uzyskamy efekt odwrotny, czyli mocno odprężający. Zielona herbata zawiera witaminy z grupy B, C, E i K oraz magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod, zapobiega otyłości, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz działa moczopędnie, dzięki czemu toksyny są szybciej wydalane z organizmu.
Nasze ukochane kakao, uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, ale polecane też także dorosłym. Kakao zawiera teobrominę, która słynie z właściwości pobudzających. Właśnie z tego powodu warto pić je rano. Prawdziwe kakao bogate jest w pożądany magnez zapobiegający zmęczeniu. Utrzymuje także właściwy rytm serca. Łyżka kakao spowoduje, że organizm wydziela endorfiny, czujesz się więc pobudzony jak po intensywnych ćwiczeniach.
O Yerba Mate także słyszał już chyba każdy. Herbata pochodzi z Ameryki Południowej. Są to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Zawiera kofeinę oraz teobrominę i teofilinę, dzięki czemu znosi uczucie zmęczenia psychicznego i fizycznego. Badania przeprowadzone na herbacie potwierdzają że yerba mate ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, ochronnie na serce, pobudzające, przeciwgrzybicze. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), chroni przed otyłością i pomaga w walce z nadwagą, wspomaga trawienie (pobudza wydzielanie żółci) i może być pomocą w unikaniu powikłań przy cukrzycy.
Napój imbirowy kojarzymy głównie z zimą, lecz dobrze jest pamiętać o nim o każdej porze roku. Imbir poprawia krążenie i ukrwienie mózgu, co sprawia że łatwiej jest nam się skupić i skoncentrować. Ułatwia procesy trawienne, działa przeciwzapalnie, pobudza układ odpornościowy. Najprostszy napój imbirowy wykonamy gotując ok 10 minut kawałek imbiru, następnie dodajemy sok z cytryny i łyżeczkę miodu.
Chi-Cafe, tak zwana „zdrowa kawa”. Działa pozytywnie na koncentrację, serce, układ nerwowy i kostny. Specjalnie dobrana mieszanka zielonej i prażonej kawy rozpuszczalnej, substancji balastowych z włókien akacji, magnezu, wapna jak również guarany, owoców granatu, żeńszenia i kakao redukuje niepożądane działanie kawy i pomaga zachować naturalny balans. Kofeina z kawy, którą pijemy na co dzień działa szybko, co jest przyczyną nieregularnego rytmu serca, podwyższenia ciśnienia i wypłukiwania magnezu z organizmu. Kofeina z tropikalnych owoców Guarana zawarta w Chi-Cafe wydziela się wolno sprawiając, że jej działanie jest łagodniejsze, a efekt odczuwamy dłużej.