Bułki pszenne domowej roboty
Czy jedliście kiedyś bułki pszenne domowej roboty? Teraz prawdziwe bułki pszenne można spotkać już tylko w dobrych piekarniach. Te kupione w sklepach sieciowych lub supermarketach nie mają nic wspólnego z bułkami, które pamiętamy z dzieciństwa.
Sklepowe kajzerki są pełne spulchniaczy, lekkie i blade. A my mamy chęć na tradycyjną bułkę z „przedziałkiem”, posmarowana masłem i dżemem lub z samą wędliną. To jest to, za czym tęsknimy. Podpowiadamy, jak łatwo można wykonać je we własnej kuchni.
Poniżej składniki potrzebne na 12 sporych bułek:
- 800g mąki pszennej typ 650
- ok 550-600 ml letniej wody
- 16g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki soli morskiej
Jak je przygotować?
- mąkę pszenna przesiewamy do dużej miski, w mące robimy wgłębienie i kruszymy do niego drożdże
- wgłębienie zalewamy ok 3 łyżkami letniej (nie zimnej) wody i delikatnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut, aby spęczniały
- dodajemy resztę składników – wodę i sól – następnie wyrabiamy ciasto
- początkowo ciasto jest dość luźne, pod koniec jest gładkie i dobrze odstaje od miski i dłoni
- pozostawiamy przykryte pod ściereczką do wyrośnięcia – na ok 1 godzinę
- wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części
- każdy kawałek ciasta formujemy w bułki, na uformowanych bułkach robimy głębokie nacięcia (przedziałki) za pomocą tępej strony noża
- odstawiamy bułki jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia
- pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni
Później nie pozostaje już nic, tylko odczekać, aż przestygną i można się zajadać tradycyjną pyszną bułką. Smak jak z dzieciństwa.