Zimowa dieta na odporność.

soup-475077_960_720

Zdrowa i energetyczna dieta w okresie zimowym to konieczność. Na dworze atakuje nas codziennie mroźne , a w pomieszczeniach suche i gorące powietrze – taka zmiana temperatur sprzyja infekcjom i przeziębieniom. Sięgając po zakupy w sklepie szczególnie warto zadbać o wzmocnienie układu odpornościowego i dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii.

Dobrze skomponowana zimowa dieta powinna:

  • zapewnić organizmowi większą dawkę energii – to sprawi, że np. nie będziemy aż tak mocno marznąć na dworze,
  • dostarczyć produktów zwiększających odporność – unikniemy przeziębień,
  • uniknąć odłożenia dodatkowych centymetrów w talii – nie przybierzemy na wadze.

Minimum 4 posiłki dziennie.

Przede wszystkim w porze zimowej, a naszym zdaniem w ciągu całego roku, powinniśmy spożywać minimum 4 posiłki dziennie, to pozwoli utrzymać równowagę cieplną i smukłą linię. 4 lub 5 posiłków oznacza, że spożywamy w miarę równe porcje, energia dostarczana jest do organizmu równomiernie przez cały dzień.

Codziennie zjadaj śniadanie!

O konieczności i dobrych skutkach systematycznego zjadania śniadania pisaliśmy już nie raz, tak więc nie rezygnujmy z tego posiłku. Rankiem spalanie tłuszczu jest najszybsze, a organizm najszybciej przyswaja składniki odżywcze. Najlepszą opcją w okresie zimowym będą wysokogatunkowe wędliny w połączeniu ze świeżym pieczywem. Unikamy produktów wychładzających organizm, czyli przypraw i potraw mocno słonych oraz chłodnych napojów gazowanych (oranżada, pepsi, toniki).

Gorące zupy.

Powróćmy do dzieciństwa przygotowując pyszne, rozgrzewające zupy. Zimą to świetny posiłek, w którym dostarczymy organizmowi masę zdrowych składników. Odpowiednio przyprawione pieprzem, kurkumą, papryką, chili i innymi pikantnymi dodatkami rozgrzeją nas podwójnie.

Zastosuj koniecznie w zimowej diecie:

  • Brokuły – gotuj je krótko, najlepiej na parze, zawierają substancje zapobiegające infekcjom, bogate w błonnik oraz w beta-karoten, wapń, kwas foliowy, chrom, a także witaminy A, C, E i K.
  • Cebula – surowy sok z cebuli, rozpuszczony w odrobinie wody lub soku pomarańczowego, posiada od wieków znane właściwości wykrztuśne. W okresie zwiększonej podatności na przeziębienia warto zażywać taki syrop profilaktycznie. Postaraj się dodawać cebulę do dań także w innej formie.
  • Czosnek – naturalny antybiotyk, zapobiega i zwalcza infekcje. Dostarcza nam potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz witaminy C. Niech wejdzie Ci w nawyk dodawanie rozgniecionego czosnku do oleju stosowanego do przygotowywania sałatek czy purée. Olej taki nabiera delikatnego smaku, a czosnek wciąż zachowuje swoje właściwości.

garlic-1808_960_720

  • Cytryna – męczy Cie katar, przeziębienie, ból gardła? Spożywaj trzy razy dziennie szklankę wywaru warzywnego z sokiem wyciśniętym z pół cytryny oraz łyżeczką miodu.
  • Miód – zawiera olejki eteryczne i flawonoidy, to one zapewniają jego antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości. To naturalny środek przeciwzapalny, odnawiający i oczyszczający. Regularne spożywanie wspomaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność (szczególnie u dzieci). Łyżka miodu rozpuszczona w szklance gorącego mleka z dodatkiem masła wpływa dobroczynnie na podrażnione gardło natłuszczając je, działa uspokajająco i lekko wykrztuśnie.

fir-tree-honey-752145_960_720

  • Fasola i rośliny strączkowe – czyli groch, fasola, soczewica, soja, ciecierzyca – są źródłem białka oraz witamin A, C, PP, witamin z grupy B, które wzmacniają  odporność organizmu. Wszystkie strączkowe mimo gotowania, pieczenia czy duszenia nie tracą cennych składników. Zaplanuj barszcz ukraiński, fasolkę po bretońsku, sałatkę z cieciorką lub dodawaj strączkowe do innych zimowych zup.
  • Tłuste, morskie ryby – Zamiast kotleta smażonego na niezdrowym oleju zjedz tłustą morską rybę (np. łososia, makrelę, śledzia). Zawiera ona bezcenne dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz chroniące komórki przeciwutleniacze ? witaminy A i E. Makrela z kromką pełnoziarnistego chleba doskonale nas nasyci i równie doskonale smakuje.

Pieczywo zimą.

Zimą staraj się jeść głównie pieczywo pełnoziarniste i razowe. Te rodzaje pieczywa bardzo dobrze sycą, są bogatym źródłem energii, zawierają błonnik i dostarczają potrzebnego żelaza.

Pilnuj, aby Twoja dieta była jak najbardziej zróżnicowana. Nie powinniśmy przyzwyczajać organizmu do jednakowych pokarmów. Dochodzi wtedy do rozleniwienia żołądka i całego procesu trawienia.