Szybkie i zdrowe śniadanie – energetyczne batoniki owsiane
Kochani, tym artykułem rozpoczynamy serię pod tytułem „Szybkie i zdrowe śniadanie”. Udowodnimy, że dobry pomysł na śniadanie nie jest wcale skomplikowany. Mądry pomysł na śniadanie może sprawić, że poranki staną się przyjemniejsze, chętniej wstaniemy z łóżka wiedząc, że nie czeka nas kolejny rutynowy poranek. Znudziły Wam się nudne kanapki? Obserwujcie naszego bloga. Przedstawimy najlepsze łatwe, pożywne i zdrowe sposoby na śniadanie!
Pożywne śniadanie to dobry początek dnia. Dlaczego? Śniadaniem rozpoczynamy pełen obowiązków dzień i w dużym stopniu decydujemy jaki będziemy mieć nastrój i ile będziemy mieć energii. Nie zastępujmy śniadania kubkiem kawy, nie chodzi o to by oszukać żołądek, ale o to, by go nakarmić.
Dbasz o linię? Jedź śniadanie! Znacznie rzadziej kusić Cię będzie podjadanie chipsów czy czekoladowych batoników, a wieczorem organizm nie będzie domagał się obfitej kolacji. Dzięki temu spożywamy mniej kalorii.
Rankiem, gdy budzimy się, po całej nocy ?głodówki” organizmowi trzeba dostarczyć odpowiednią dawkę kalorii i pobudzić metabolizm. Prawidłowo sporządzone śniadanie powinno mieć około 600 kcal, odpowiednią dawkę witamin, minerałów i składników odżywczych, powinno zawierać 20 g białka i 5 g błonnika. Po zjedzeniu pożywnego śniadania mamy więcej energii, chętniej podejmujemy wyzwania, jesteśmy skupieni i nie mamy kłopotów z wykonywaniem naszych obowiązków. Głodni ? jesteśmy zwykle nerwowi, a efekty naszej pracy są niezadowalające.
Na pierwszy ogień bierzemy coś, co nie tylko spełnia oba warunki, ale także pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Energetyczne batoniki owsiane, przygotowane dzień wcześniej, od samego rana czekają, aby tylko po nie sięgnąć i zjeść. Posłużą nie tylko jako śniadanie. Możecie zabrać je do pracy i zjeść jako przekąskę. Wyraziste smaki składników i przyjemna konsystencja to cechy, których brakuje zwykłym kanapkom.
Przygotowanie batoników jest na tyle proste i przyjemne, że spokojnie wypieczesz je wieczór wcześniej. Ich sekret tkwi w tym, że sami decydujecie, jakie składniki chcecie dodać. Nie lubicie kokosu? Jesteście uczuleni na orzechy? Pomińcie te składniki. Wasze batoniki za każdym razem mogą smakować inaczej. Co ważne, w przygotowanych samodzielnie batonikach sami kontrolujemy ilość dodanego cukru.
Oto składniki na około 12 dużych batonów, możecie je oczywiście modyfikować wedle własnych upodobań:
- 300 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 80 g ziaren dyni
- 50 g ziaren słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 150 g suszonej żurawiny
- 60 g słupków migdałów
- 1 szklanka amarantusa espadrowanego
- 30 g brązowego cukru
- 70 g masła
- 200 ml miodu
Jak je przygotować?
- Wymieszane płatki owsiane, ziarna dyni i słonecznika wysypujemy na dużą blaszkę i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie podpiekania 2-3 razy otwieramy piec i szybko mieszamy całość, aby ziarna i płatki nie przypiekły się. Po podpieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika, a mieszankę przesypujemy do miski. Dodajemy migdały, żurawinę i amarantus. Całość mieszamy.
- W garnku z grubym dnem doprowadzamy do wrzenia miód, masło i cukier. Gotujemy około 2 minuty. Masy należy pilnować, gdyż mocno się pieni. Gorącym płynem zalewamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.
- Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę owsianą, którą mocno dociskamy (zwłaszcza po bokach) mokrymi dłońmi. Dłonie należy wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie – w przeciwnym razie płatki będą się przyklejać do rąk.
- Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika masę odstawiamy na około 1,5 godziny do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z blachy i bardzo ostrym nożem kroimy na batony.
Zapewniamy, że będziecie zauroczeni swoim wypiekiem. Batony wyglądają naprawdę pięknie, a wykonane w domu ze składników, które najbardziej lubicie, są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze niż sklepowe propozycje.