Egzotyczna Tempura

183_l

Przygotowanie tempury nie stanowi wielkiej filozofii. Dobrze dla nas : ) Sprawdźmy, jakie składniki będą potrzebne:

  • 100 g mąki ryżowej lub mąki pszennej
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 l oleju roślinnego
  • 12 sztuk dużych krewetek
  • ok. 100 g mąki ryżowej do obtoczenia

UWAGA: w sklepach można spotkać specjalnie przygotowaną „mąkę Tempura”, lecz jej cena waha się w granicach 13-16 zł za kg. Przepisów na samo ciasto jest wiele, można je wykonać z 50g mąki pszennej + 50g skrobii. Samo ciasto jest na tyle proste, że warto sprawdzić kilka przepisów i odnaleźć ten jeden, który najbardziej nam odpowiada.

  • Energicznym ruchem mieszamy mąkę z białkiem, solą i curry.
  • Dolewamy ok. 150ml zimnej wody cały czas mieszając aż ciasto nabierze gładkiej i płynnej konsystencji.
  • Rozgrzewamy olej w rondlu do 170C.
  • Umyte krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące a następnie w cieście.
  • Ostrożnie wkładamy krewetki na rozgrzany olej i smażymy kilka minut aż ciasto nabierze złotej barwy.
  • Gotowe krewetki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym by obeschły z tłuszczu.
  • Podajemy z dodatkiem sosów o różnych smakach. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *