Przygotowanie tempury nie stanowi wielkiej filozofii. Dobrze dla nas : ) Sprawdźmy, jakie składniki będą potrzebne:
- 100 g mąki ryżowej lub mąki pszennej
- 1 białko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 l oleju roślinnego
- 12 sztuk dużych krewetek
- ok. 100 g mąki ryżowej do obtoczenia
UWAGA: w sklepach można spotkać specjalnie przygotowaną „mąkę Tempura”, lecz jej cena waha się w granicach 13-16 zł za kg. Przepisów na samo ciasto jest wiele, można je wykonać z 50g mąki pszennej + 50g skrobii. Samo ciasto jest na tyle proste, że warto sprawdzić kilka przepisów i odnaleźć ten jeden, który najbardziej nam odpowiada.
- Energicznym ruchem mieszamy mąkę z białkiem, solą i curry.
- Dolewamy ok. 150ml zimnej wody cały czas mieszając aż ciasto nabierze gładkiej i płynnej konsystencji.
- Rozgrzewamy olej w rondlu do 170C.
- Umyte krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące a następnie w cieście.
- Ostrożnie wkładamy krewetki na rozgrzany olej i smażymy kilka minut aż ciasto nabierze złotej barwy.
- Gotowe krewetki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym by obeschły z tłuszczu.
- Podajemy z dodatkiem sosów o różnych smakach. Smacznego!