Kolorowy lukier domowym sposobem
Kto z nas nie kocha kolorowych pączków i pysznych lukrowanych pierniczków? Powoli zapominamy o lecie, ale to nie powód, by zapomnieć o przyjemnościach. Teraz, gdy pogoda powoli przestaje nas rozpieszczać, a wieczory spędzamy głównie w domach, warto zaopatrzyć się w kolorowe smakołyki, które umilą nam chłodne jesienne dni. A ponieważ za oknami coraz wcześniej robi się ciemno – warto zadbać o kolory na naszych talerzach.
Pewnie nie raz zastanawialiście się, w jaki sposób cukiernicy barwią lukier, używany do ozdoby wyrabianych przez nich słodkości. Nie jest to absolutnie trudne, kolor czerpiemy z natury. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka dodatkowych składników.
Poniżej podpowiadamy jakie składniki można dodać do gotowego lukru, aby zmienić jego kolor:
- żółty – kurkuma
- jasny różowy – przetarte przez sitko maliny
- pastelowy zielony – roztarte avocado
- zielony – rozgnieciony w moździerzu liść mięty, bazylii lub zmiksowany groszek cukrowy
- czerwony – sok z buraka, aronii lub wiśni
- pomarańczowy – sok z pomarańczy lub marchewki