Kolorowy lukier domowym sposobem

Kto z nas nie kocha kolorowych pączków i pysznych lukrowanych pierniczków? Powoli zapominamy o lecie, ale to nie powód, by zapomnieć o przyjemnościach. Teraz, gdy pogoda powoli przestaje nas rozpieszczać, a wieczory spędzamy głównie w domach, warto zaopatrzyć się w kolorowe smakołyki, które umilą nam chłodne jesienne dni. A ponieważ za oknami coraz wcześniej robi się ciemno – warto zadbać o kolory na naszych talerzach.

sweets-865095_19201

Pewnie nie raz zastanawialiście się, w jaki sposób cukiernicy barwią lukier, używany do ozdoby wyrabianych przez nich słodkości. Nie jest to absolutnie trudne, kolor czerpiemy z natury. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka dodatkowych składników.

Poniżej podpowiadamy jakie składniki można dodać do gotowego lukru, aby zmienić jego kolor:

  • żółty – kurkuma
  • jasny różowy – przetarte przez sitko maliny
  • pastelowy zielony – roztarte avocado
  • zielony – rozgnieciony w moździerzu liść mięty, bazylii lub zmiksowany groszek cukrowy
  • czerwony – sok z buraka, aronii lub wiśni
  • pomarańczowy – sok z pomarańczy lub marchewki
cake-263787_640Nie przejmuj się, jeśli nie wiesz jak wykonać bazę, czyli biały lukier. To bardzo proste. Lukier wykonuje się na bazie wody lub soku i cukru pudru. Do miseczki wsypujemy kilka łyżek cukru pudru i dodajemy po trochu sok z cytryny lub wodę, starannie mieszając. Jeśli lukier ma służyć do polania pierniczków lub ciasteczek – może być lekko lejący. Jeśli jednak chcemy udekorować nim ciasteczka tworząc różne wzory – powinien być gęstszy, tak aby po wyciśnięciu nie rozpływał się.