Ciasto marchewkowe, które zawsze pięknie rośnie

Ciasto marchewkowe wbrew pozorom wcale nie jest trudne do wykonania. Gdy moje dzieci wołają o coś słodkiego, a ja nie mam ochoty godzinami stać w kuchni modląc się o to, by skomplikowane ciasto udało się – sięgam po przepis na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe. Ciasto wykonuje się z niewielu składników, dodatkowo można przyozdobić je prostą polewą ze słonego serka, ale nie jest to konieczne. Bez polewy ciasto także znika bardzo szybko. Podana ilość składników odpowiednia jest na tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątna blaszkę.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (około 3-4 średniej wielkości marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (jeśli lubisz)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki soli

JAK WYKONAĆ CIASTO:

  • Marchewkę utrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Orzechy włoskie posiekaj na małe kawałki.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijaj przez 3 minuty. Powoli dodaj olej. Nie robiąc przerwy w ubijaniu ciasta stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.
  • Jeśli ciasto robi się gęste – tak właśnie powinno być.
  • Dodaj cynamon i przyprawę do piernika, jeśli ją lubisz.
  • Wsyp marchewkę i orzechy, następnie wymieszaj dokładnie całą masę.
  • Formę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej ciasto do formy i piecz przez ok. 45-55 min, pod koniec pieczenia sprawdzając wilgotność patyczkiem.
  • Upieczone ciasto możesz polać lub przełożyć polewą.

POLEWA:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia)
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła

SMACZNEGO!

carrot-cake-2261516_960_720