Ciasto marchewkowe, które zawsze pięknie rośnie
Ciasto marchewkowe wbrew pozorom wcale nie jest trudne do wykonania. Gdy moje dzieci wołają o coś słodkiego, a ja nie mam ochoty godzinami stać w kuchni modląc się o to, by skomplikowane ciasto udało się – sięgam po przepis na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe. Ciasto wykonuje się z niewielu składników, dodatkowo można przyozdobić je prostą polewą ze słonego serka, ale nie jest to konieczne. Bez polewy ciasto także znika bardzo szybko. Podana ilość składników odpowiednia jest na tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątna blaszkę.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki startej marchewki (około 3-4 średniej wielkości marchewki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (jeśli lubisz)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
JAK WYKONAĆ CIASTO:
- Marchewkę utrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Orzechy włoskie posiekaj na małe kawałki.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijaj przez 3 minuty. Powoli dodaj olej. Nie robiąc przerwy w ubijaniu ciasta stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.
- Jeśli ciasto robi się gęste – tak właśnie powinno być.
- Dodaj cynamon i przyprawę do piernika, jeśli ją lubisz.
- Wsyp marchewkę i orzechy, następnie wymieszaj dokładnie całą masę.
- Formę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do formy i piecz przez ok. 45-55 min, pod koniec pieczenia sprawdzając wilgotność patyczkiem.
- Upieczone ciasto możesz polać lub przełożyć polewą.
POLEWA:
- 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia)
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
SMACZNEGO!