Masełko czosnkowe z ziołami
Za oknami szaro, ponuro i chłodno. Łatwiej o przeziębienie, czy grypę, więc szczególna uwagę powinniśmy zwracać na to, aby zjadać potrawy i dodatki przede wszystkim wzmacniające naszą odporność. Podobno genialne rozwiązania bywają często najprostsze, ale na te najprostsze nie raz wpaść najtrudniej : )
Czosnek – bo o nim mowa – jest niezwykle zdrowy, dlatego bardzo lubię dodawać go do potraw sobie i swoim dzieciom. Jak wykorzystać go w kuchni tak, aby co dzień zjeść przynajmniej minimalną dawkę? Odpowiedź to masełko czosnkowe. Domowo przyrządzone masełko czosnkowe z ulubionymi ziołami pasuje doskonale do kromki świeżego chleba, świeżo kupionej, jeszcze ciepłej bułki oraz jako dodatek do ryb. Możemy także wypełnić masełkiem ponacinana bagietkę i zapiec całość w piekarniku.
Jak wykonać masełko czosnkowe?
- Masło wyjmujemy z lodówki do zmięknięcia.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Drobno siekamy zioła – koperek, pietruszkę i szczypiorek – można pominąć zioło, którego nie lubimy, a zamiast pietruszki użyć np. tymianku.
- Wszystkie składniki mieszamy w miseczce za pomocą widelca.
- Dla uzyskania gładszej tekstury masło można zblendować.
- Od razu doprawiamy solą i pieprzem do smaku, lub doprawiamy masełko dopiero po posmarowaniu na kanapce.
Uwaga: Czosnek potrzebuje czasu, aby uwolnić cały aromat, dlatego po dodaniu czosnku warto odczekać pół godziny, a następnie sprawdzić, czy ilość jest wystarczająca. Jeśli dodamy większej ilości czosnku od razu, za pół godziny może okazać się, że ilość czosnku jaką dodaliśmy, jest zbyt duża.
Na zdrowie!